بازاریابی شبکه های اجتماعی
بازاریابی شبکه های اجتماعی که اصطلاحاً تبلیغات اطلاق میشود، فرایند جذب کاربر، دریافت اطلاعات اولیه، فعال نمودن آن، فروش و خدمات پس از فروش است. این فرایندها، برای یک محصول یا خدمت اجرا می شود.
بازاریابی شبکه های اجتماعی همانطور که از اسم آن مشخص است نوعی بازاریابی بر پایه حضور و فعالیت در شبکه های اجتماعی است که با پیشرفت تکنولوژی و ورود ابزار موبایل (تبلت ها، گوشی های هوشمند و غیره) جای بیشتری برای خود باز کرده است چراکه کاربران بیشتری به دلیل سهولت فعالیت در شبکه های اجتماعی با استفاده از ابزار موبایل تحت پوشش این نوع بازاریابی قرار می گیرند. اهداف زیادی در پشت پرده این نوع از بازاریابی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- آشنا کردن مخاطب با برند
۲- افزایش بازدید سایت
۳- بهبود سئو سایت
۴- فروش محصول
و غیره
یکی ویژگی های بارز بازاریابی شبکه های اجتماعی ارزان بودن آن است که با کمی خلاقیت و قرار دادن محتوای جذاب می توانید کاربر را درگیر کنید و به راحتی محصول خود را مابین این محتوا معرفی کنید. همچنین در صورت انتشار محتوای کاربردی و کاربر پسند می توانید بیننده را مجاب کنید تا محتوای شما را با سایرین به اشتراک گذاشته و به راحتی از این پتانسیل فوق العاده برای انتشار سریع محتوای خود بهره گیرید. در این بین شبکه های اجتماعی پربازدید و محبوب انتخاب بهتری هستند. البته اینکه محصول یا خدمت شما چیست و مخاطب شما بیشتر در کدام شبکه اجتماعی در دسترس خواهد بود نیز اهمیت دارد اما بطور کلی در ایران، کاربران به اینستاگرام ، فیسبوک ، گوگل پلاس و توییتر بیشتر اهمیت می دهند. البته اخیرا پینترست نیز در ایران جای خود را باز کرده خصوصا در بین کاربران خانم. هر چند تلگرام یک پیام رسان به شمار می آید اما با برخورداری از امکاناتی نظیر گروه و کانال و ربات و همچنین دسترسی آسان و بدون محدودیت تمامی کاربران به آن، در ایران می تواند نقش یک شبکه اجتماعی را نیز ایفا کند.